Najveća dostignuća Svoja najveća dostignuća Pero Tomas je postigao u ovoj godini kada se otisnuo van Hrvatske na čak 4 svjetska prvenstva. Sa strogom dijetom i pripremama krenuo je već 1. ožujka, a prvi svjetski uspjeh bio je u lipnju ove godine u NABBA* federaciji na NABBA ''World Championship-u'' na Malti, gdje postaje viceprvak svijeta.   Bez prekida dijete…
Nova internet stranica Dobrodošli na novu internet stranicu www.pero-tomas.com. Ovdje možete pregledati sve o Peri Tomasu, Bodybuilding prvaku te o njegovim brojnim natjecanjima, rezultate, fotografije te o njegovim najvećim dostignućima.   Također Vas pozivamo da se priključite i njegovoj facebook grupi…

BODYBUILDING BLOG
Blog bodybuilding prvaka

BODYBUILDING HOMEPAGE • BODYBUILDING BLOG Blog bodybuilding prvaka

O meni Pero Tomas (rođen 2.6.1989.), radi i živi u Koprivnici sa obitelji, roditeljima i starijim bratom. Po struci je medicinski tehničar…
Uloga i važnost disanja
Svrha pravilnog disanja pri podizanju utega je stvaranje pritiska u prsnoj šupljini i stabilizacija kralježnice. Kad udahnuti, a kad izdahnuti…
napisao: Pero T
Čet. 20. Lipanj, 2024.
cijeli post
Uzimanje jela prije i nakon treninga
Već je otrcana fraza da u bodybuildingu i općenito u fitnessu 70-80% uspjeha ovisi o prehrani. U šali znaju reći…
napisao: Pero T
Čet. 20. Lipanj, 2024.
cijeli post
Najveća dostignuća
Najveća dostignućaSvoja najveća dostignuća Pero Tomas je postigao u ovoj godini kada se otisnuo van Hrvatske na čak 4 svjetska prvenstva.
Čet. 20. Lipanj, 2024.
cijela vijest
Nova internet stranica
Nova internet stranicaDobrodošli na novu internet stranicu www.pero-tomas.com.
Čet. 20. Lipanj, 2024.
cijela vijest

Uloga i važnost disanja

Uloga i važnost disanjaSvrha pravilnog disanja pri podizanju utega je stvaranje pritiska u prsnoj šupljini i stabilizacija kralježnice. Kad udahnuti, a kad izdahnuti i kako napraviti određeni broj ponavljanja do kraja?

Pri vježbi s utezima osim ispravne tehnike izvođenja važno je pravilno disanje. Ovo posebno dolazi do izražaja kod kompleksnijih vježbi poput čučnjeva, mrtvog dizanja, bench pressa te olimpijskog dizanja utega (trzaj, nabačaj i izbačaj).

 

Svrha disanja pri podizanju utega je stvoriti pritisak u prsnoj šupljini da bi se stabilizirala kralježnica. Naime pri dizanju utega znatno se opterećuje kralježnica. Mišići koji okružuju kralježnicu stabiliziraju je, a u tome još pomaže pritisak u trbušnoj šupljini (lumbalni dio kralježnice). Naravno da se taj pritisak ne može držati cijelo vrijeme nego treba disati.

 

Disanje također pomaže kod ritma izvođenja vježbe. Kontrola disanja omogućuje nam da napravimo određeni broj ponavljanja do kraja. Što se tiče disanja kod različitih aktivnosti u vježbama s utezima izvor energije je anaerobni (pogotovo kad su u pitanju velike težine i mali broj ponavljanja), što nam govori da potreba za kisikom nije ista kao kod nekih cikličnih aktivnosti poput trčanja ili biciklizma, to jest da se drugačije diše. Ako predugo zadržavamo dah pri dizanju utega ili ako nepravilno dišemo, može se javiti vrtoglavica ili nesvjestica jer se smanjuje opskrba mozga krvlju.

 

Prema Vorobjevu mišljenju mišićna kontrakcija je jača ako držimo dah. On to objašnjava na način da je pojam napetosti usko povezan s disanjem, tj. pozitivno utječe na jakost mišića kostiju. Napetost je posljedica povećanja pritiska u prsnoj i trbušnoj šupljini. Točnije mehanoreceptori koji se nalaze u prsnoj i trbušnoj šupljini javljaju središnjem živčanom sustavu o povećanju pritiska. Sedišnji živčani sustav na to odgovara na način da šalje impulse za povećanje tonusa skeletnih mišića i na taj način pojačava kontrakciju mišića. Sve to pozitivno djeluje na stabilnost pri izvođenju vježbe. Posebno je to vidljivo kod izvođenja stražnjeg čučnja gdje statička kontrakcija donjeg dijela leđa postaje snažnija, te se podupire kralježnica pa je izvođenje vježbe sigurnije.

BODYBUILDING HOMEPAGE • BODYBUILDING BLOG Blog bodybuilding prvaka

SPONZORI Grad Koprivnica - Bodybuilding sponzor
PERO TOMAS Izrada web stranica :: CMS :: Hosting :: SEO